Een product informatie management (PIM) systeem is een online tool of software die het mogelijk maakt om productinformatie vanaf één plek te beheren.
Een PIM-systeem is geïntegreerd met andere systemen van een organisatie, zoals het ERP-systeem, en verbindt deze systemen met de kanalen die de productinformatie verspreiden in de markt: veelal websites. Hiermee creëer je een single-source-of-truth — een centraal punt waar alle productinformatie is opgeslagen en waarvan je weet dat de gegevens up-to-date en betrouwbaar zijn.
Lees hier meer over wat een PIM-systeem inhoudt
Download de ultieme gids over PIM als volledige PDF en ontdek o.a.
Een PIM-systeem wordt gebruikt wanneer de hoeveelheid productinformatie niet meer handmatig is te verwerken.
Doordat je werkt vanuit één systeem heb je meer controle over je product data en ben je niet meer afhankelijk van meerdere systemen. Wanneer het beheer van productinformatie plaatsvindt in een PIM-systeem ben je verzekerd dat alle data overal hetzelfde is. Dit zorgt voor betere datakwaliteit omdat er geen onderlinge verschillen ontstaan.
Daarnaast optimaliseert een PIM-systeem de interne processen door de samenwerking tussen afdelingen te vereenvoudigen. Afdelingen werken gezamenlijk aan data in het PIM-systeem. Doordat dit parallel gaat, hoeven zij geen Excel-spreadsheets rond te mailen en halen ze alle benodigde informatie rechtstreeks uit het PIM-systeem.
Lees hier meer over de voordelen van een PIM-systeem.
Wereldwijd bestaat er één datastandaard voor productinformatie management: Global Data Synchronisation (GDS). De wereldwijde standaard wordt uitgegeven door GS1.
In Nederland maken de levensmiddelen- en drogisterij-, doe-het-zelf-, tuin-en-dier-, gezondheidszorg- en modesectoren gebruik van de GS1 datastandaard. Elke sector heeft daarbij afspraken gemaakt over welke productinformatie wordt uitgewisseld en hoe de vastlegging moet plaatsvinden.
Lees meer over de GS1 datastandaard en hoe je data publiceert naar de gs1 datapools
In een PIM-systeem wordt alle informatie centraal beheerd. Het verwerken, verrijken of publiceren van productinformatie hoef je dus maar op één plaats te doen.
Eén van de sterke kanten van een PIM-systeem is dat het data uitwisselt met andere doelsystemen, waaronder verschillende datapools. SRC-PIM heeft bijvoorbeeld een rechtstreekse integratie met de GS1 data pools. Door de ingebouwde GS1 datamodellen en validatie functionaliteit heb je real-time inzicht of je data voldoet aan de eisen gesteld door GS1.
Lees meer over de werking van een PIM-systeem.
Het proces om een PIM-systeem voor jouw organisatie te selecteren is hetzelfde als voor andere zakelijke software. Desalniettemin vraagt het de nodige tijd en inspanning om tot een goede keuze te komen. PIM-systemen zijn namelijk complex en hebben invloed op de bedrijfsvoering.
Om het juiste PIM-systeem voor jouw organisatie te kiezen presenteren wij een vijftal stappen om te doorlopen.
Lees hier hoe je een PIM-systeem kiest.
Wanneer je een PIM-systeem hebt gevonden is de volgende stap om deze te implementeren in jouw organisatie. Hiervoor moet je rekening houden met de bestaande processen en governance omtrent data management.
Ondanks dat de implementatie van een PIM-systeem grotendeels gelijk is aan andere software oplossingen, is het integreren van een PIM-systeem soms een lastig proces. Dit komt doordat de integratie van een PIM-systeem verder gaat dan alleen een technische implementatie – een PIM-systeem verandert de wijze waarop databeheer binnen de organisatie plaatsvindt.
Lees hier hoe je een PIM-systeem integreert in je organisatie
Ons PIM-systeem bestaat al meer dan twintig jaar en een groot aantal klanten, van Coca Cola tot Intergamma, vertrouwen op onze bewezen technologie.
Met onze Product Information Management (PIM) SaaS-oplossing ben jij in controle over alle fases van productmanagement: verzamelen, verrijken en publiceren.
De kern van SRC-PIM is geïntegreerd met de regelgeving en normen omtrent datastandaarden, zoals GDSN, GS1-DHZ, GS1-Food, GS1-Gezondheidszorg en PS in foodservice. Een standaard connectie met deze standaarden is inbegrepen en het datamodel wordt door ons constant onderhouden.